Geschiedenis

Geschiedenis speeltuin Hulhuizen

In de Betuwe ligt verscholen op een lommerrijk terrein de speeltuin Hulhuizen. De geschiedenis van speeltuin Hulhuizen gaat zo’n 50 jaar terug, toen kinderen van steenfabriek- en scheepswerf arbeiders in het buurschap Hulhuizen een eigen plekje kregen om veilig te kunnen spelen. Op dat moment is de basis gelegd voor de speeltuin van nu.

 

Speeltuinvereniging

Deze speeltuin wordt beheerd door een groot aantal vrijwilligers en is een particulier beheerde speeltuin. De gebouwen en het terrein worden beheerd door een stichting en de activiteiten door het speeltuinbestuur.

 

Verandering door de jaren

De speeltuin werd opgericht in 1967 met inzet van een aantal buurtbewoners. In het begin leek de speeltuin nog in niets op de speeltuin die we vandaag kennen. Er was een wip, een klimrek, een evenwichtbalk, een zandbak en een heus voetbalveldje. Deze was gelegen aan de dijk. In de jaren daarna werd de speeltuin verplaatst naar de huidige locatie.

In 1998 kwam het attractiebesluit in werking en voldeed de speeltuin niet meer aan de eisen. In 2000 werd de speeltuin geheel gerenoveerd.

In 2014 is een nieuw terrein toegevoegd aan de speeltuin. De stichting stelde een sfeerplan met een air-trampoline, survivalbaan, tienerbanken, een pondo, een skelter/skatebaan, een dubbele curver en de eyecatcher het piratenschip op. In de winter is het mogelijk om van de skelterbaan een ijsbaan te creëren.

 

Pinksterfestijn

Om de kosten te dragen werd er elk jaar een driedaags festijn georganiseerd. Dat gebeurde voor het eerst in 1976. Doordat de belangstelling minder werd en de kosten stegen, werd de laatste editie van het Pinksterfestijn in 2017 gevierd.

 

50-jarig bestaan speeltuin

In 2017 werd het 50-jarig jubileum van de speeltuin gevierd met onder andere een wedstrijd ‘Heel Hulhuizen bakt’ naar het gelijknamige televisieprogramma. Iedereen kon zich aanmelden om een taart te bakken naar drie thema’s . Verder was er een fototentoonstelling, een reünie van oud voetballers en waren er spellen van de Nuso Bus, een DJ Marco.

 

Voetballen in Hulhuizen

Van 1972 tot 2004 is er in Hulhuizen gevoetbald. Met name het damesvoetbal was succesvol. Bij het 50-jarig bestaan was er daarom ook een reünie voor oud-voetballers. Op dit moment wordt alleen nog recreatief gevoetbald op de maandagavond.

 

Hulhuizense Speelweek

De laatste jaren wordt er in juli een speelweek georganiseerd. In het jaar 2019 wordt de speelweek voor de 12e keer georganiseerd. Kinderen worden verdeeld in twee leeftijdsgroepen en worden met spel, sport en water aangenaam bezig gehouden waarbij ook een overnachting is en op de laatste avond een feestelijke afsluiting. Aan deze speelweek doen elk jaar ruim 220 kinderen mee.